Teknik Destek
Endüstride 20 yıllık sağlam deneyimi ile Yalaz Boya profesyonel müşteri hizmetleri sunmakta ve teknik destek sağlamaktadır.Yalaz Boya; müşteri beklentileri ve ihtiyaçlarını değerlendirerek, kullanılacak boya cinsinin belirlenmesi, kullanımı ve uygulama konularında müşterisine en uygun çözümleri oluşturacak şekilde donatılmış satış ve teknik personeliyle müşterilerine ulaşmaktadır.
1-Boya yapmak için ne zaman fırça, ne zaman rulo kullanılmalı?
Genelde geniş yüzeylerde (duvarlarda), rulo ile çalışmak daha hızlı ve kolaydır. Duvarların kesişimlerinde, kapı, pencere vb. ahşapların boyanmasında fırçaya her zaman ihtiyaç vardır. Bir genelleme yapmak gerekirse; su bazlı boyalar için sentetik fırçalar, yağlı boyalar için doğal kıllı fırçalar, pürüzlü ve dekoratif yüzeyler oluşturmak için uzun tüylü rulolar, düz yüzeyler içinse çok kısa tüylü rulolar kullanılabilir.
2-Fırçaların uzun ömürlü olması nasıl sağlanabilir?
Mekanın boyanması birkaç farklı boyutta fırça gerektirebilir. Kaliteli fırça, boyama işleminin sonuçları için önemlidir. Kıl uçlarının aynı seviyede, yumuşak ve esnek olmasına dikkat edilmelidir. Yeni fırçalar kullanılmadan önce deterjanlı su ile yıkanıp dökülmeye meyilli kılların dökülmesi sağlanmalıdır. Boyama işleminden sonra kullandığınız boyanın çözücüsü ile fırça temizlenmeli ve ardından deterjanlı su ile yıkanıp kurulanmalıdır. Fırça, bir kağıda sarılarak tekrar kullanım için saklanabilir.
3-Duvarda deneyerek doğru boyayı seçmenin püf noktaları nelerdir?
Boyanacak yerin rengine daha kolay karar verebilmek için en az 1 m2lik alana uygulama yapılmalıdır. Mekanın ışık durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Günün hangi saatinde hangi koşullarda mekanda bulunulacağı da düşünülerek ona göre değerlendirme yapılmalıdır. Bazı renkler doğal ışık ve elektrik ışığı altında tamamen farklı görünür. Seçilen rengin mekandaki eşyalara uyum sağlaması için boyalı alanın etrafına özellikle tercih edilen eşyalar konulup düşünülmelidir.
4-Duvarlar boyamaya nasıl hazırlanmalıdır?
Uygulamanın iyi sonuç vermesinde ön yüzey hazırlığı çok önemlidir. Kolay ve dayanıklı bir boyama için yüzeydeki eski boya ve kağıt kalıntıları çıkartılmalı, yüzey zımparalanıp oluşan tozlar silinmelidir. Kir ve lekeler deterjanlı su ile temizlenip bu kısımlar kurutulmalıdır. Küçük çatlak ve delikler uygun bir macun ile doldurulmalı ve ardından tüm yüzeye astar uygulaması yapılmalıdır. Astar kuruduktan sonra boya uygulamasına geçilebilir.
5-Duvarın ana kısmı mı yoksa kenarları mı önce boyanmalıdır?
Duvarların birleşim yerleri ve kenarları parmak rulo ya da amaca uygun fırça ile boyanmalı, daha sonra büyük rulo ile geniş yüzeylere geçilmelidir. Eğerkenarlarda kestirme fırça kullanıldıysa, oluşan izler geniş rulo ile hafifçe taranarak yok edilebilir. Uygulamaların aynı yönde olması görüntüyü daha da güzelleştirir.
6-Su bazlı ve solvent bazlı boya nedir?
Su ile inceltilen boyalar su bazlı; solvent ile inceltilen boyalar ise solvent bazlı boyalardır.
7-Su bazlı ve solvent bazlı boya arasında, uygulandıktan sonraki sonuç farkı nedir?
Solvent bazlı boya kalın bir film tabakası oluşturarak, duvarın nefes almasını asgariye indirir. Su bazlı boyada bu tam tersidir. Solvent bazlı boya daha parlak bir görünümde olup, boya sonrası kısa bir süre için, kullanılan yerde boya kokusu bırakır. Su bazlı boya kokusuzdur.
8-Boya uygulanmadan önce nelere dikkat edilmelidir?
Uygulama yapılacak yüzey iyice temizlenmeli, gerekli tamiratlar yapılmalı ve tozdan arındırılmalıdır. Boya kullanılmadan önce karıştırılmalı ve gerekli oranda inceltilmelidir.
9-Artan boyalar nasıl saklanmalıdır?
Artan boyanın cinsine göre; (kabın içindeki boyanın havayla temasını kesecek şekilde) su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek uzun süre saklanabilir.
10-Boya işleminde kullanılan aletler nasıl temizlenmelidir?
Su bazlı boyalar için kullanılan aletler su ile temizlenerek, solvent bazlı boyalar için kullanılan aletler solvent ile temizlenerek doğal olarak kuruması sağlanmalıdır.
11-Ortam ısısının, boya uygulamasına bir etkisi var mıdır?
Özellikle açık alanlarda yapılan uygulamalarda havanın +5 ºCden yüksek, yağışsız ve rüzgarsız olması gerekmektedir. Kapalı alanlarda ise ortamın durumu, boyanın daha geç veya erken kurumasına neden olabilir.
12-Boyayı, kiloyla mı yoksa litreyle mi ölçmek daha doğrudur?
Boya, akışkan ve sıvı bir malzeme olduğu için ölçüm birimi litredir. Boyalarda önemli olan 1 litre boya ile boyanan alan miktarıdır. Ağırlık üzerinden yapılan hesaplamalar aynı cins boyanın farklı renklerinde de olmak üzere yanlış hesaplama yapılmasına neden olur. Bunun nedeni de her boya cinsinin ve renginin özgül ağırlığının farklı olmasıdır.
13-Boyanın, verilen oranlardan fazla inceltilmesi ne gibi sonuçlar doğurur?
Boyanın örtücülüğü ve uygulandığı yüzeye yapışma kabiliyeti azalır. Bu da boyanın yapması gereken koruma ve dekoratif işlevinin etkisini azaltır.
14-Boyalar hangi oranda inceltilmelidir?
Ambalajları üzerinde ve teknik bültenlerinde yazılı oranlarda inceltilmelidir. Her boyanın farklı inceltme oranı bulunmaktadır. Ayrıca inceltme oranı, kullanılacak uygulama aletinin özelliklerine göre de değişmektedir.
15-Boyanın yanıcı olma özelliği var mıdır?
Su bazlı boyalar yanıcı değildir. Solvent bazlı boyalar ise yanıcı ve parlayıcıdır.
16-Boyalar nasıl depolanmalıdır?
Kullanılmış boyalar tamamen kapalı kaplarda; ambalajı açılmamış boyalarsa rutubetsiz, oda sıcaklığında ve paletler (zeminle temasını kesmek için) üzerinde depolanmalıdır.
17-Lekeli ve isli yüzeylerden boyamayla nasıl kurtulunur?
Yağ, is, kalem, yanık izleri, kurum vs gibi lekeleri yok etmek için herhangi bir boyama işlemi yeterli derecede performans sağlayamaz. Bir müddet sonra tüm lekeler kusma yapar. Bundan dolayı, boyamadan önce bu lekelerin tekrar kusmasını engelleyebilecek bir işlem yapılmalıdır.
18-Rutubet neden oluşur?
Rutubet oluşumunun iki nedeni vardır: Negatif su basıncı ve pozitif su basıncı.
19-Negatif su basıncı nedir?
Topraktan, çatıdan veya çevreden gelen su girişine karşı yeterli izolasyon yapılmaması durumunda oluşan rutubettir. Yüzeylerde, sıva-duvar içinde oluşan nem belirli bir süre sonra boyada kabarma, dökülme ve küf-bakteri oluşumuna neden olur.
20-Negatif su basıncından dolayı oluşan rutubetli bir yüzeye boya uygulanması durumunda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Rutubetli yüzeylere boya uygulanması durumunda dikkat edilmesi gereken noktalardan bazıları: 1. Yüzey sıvaya kadar kazınmalıdır. 2. Islak olan yerler hafif kurulanmalı, kuru olan yerler hafif nemlendirilmelidir. 3. Lokal müdahale değil, mümkün olduğunca geniş bir alana boya uygulanmalıdır.
21-Pozitif su basıncı nedir?
Ortamdan kaynaklanan rutubet sorununun kaynağına pozitif su basıncı denir. Mutfak, banyo, yemekhane gibi, su buharının yoğun olduğu ortamlarda bu sorun ortaya çıkar. Yoğunlaşarak tekrar su haline dönen su buharı, duvarları nemli hale getirir ve belli bir zaman sonra, yüzeyde küf ve bakteri oluşur, kararmalar, boyada kabarmalar ve dökülmeler görülür.
22-İlk astar neden kullanılır?
İlk astar, bozuk ve eski yüzeylerle yeni sıva yapılmış yüzeylere mutlaka uygulanmalıdır. Bu uygulama, yüzeyin sağlamlaşmasını ve üzerine gelecek boya filminin daha iyi yapışmasını sağlar. Yüzeydeki kılcal çatlaklar tarafından emilerek koruyuculuğu artırır ve üzerine yapılacak boya miktarını azaltır.
23-Ara astar neden kullanılır?
Sentetik boyama sistemlerinde kullanılır. Son kat boyanın yüzey tarafından emilmesini ve yüzeyde oluşan dalgalanmayı engeller. Bunlara ek olarak son kat boyanın daha iyi yapışmasını sağlar.
24-Macun neden kullanılır?
Macunun kullanılmasının tek amacı yüzeyi düzgünleştirmektir.
25-Kuruma neden geç olur ve nasıl önlenebilir?
Boya yapılan yüzeyin yağlı, kirli ve nemli olması, ortamın yeterince havalandırılmaması, yeterli oksijenin ortamda bulunmaması, hava sıcaklığı ve nemin uygun koşullarda olmaması, boya içine yanlış inceltici katılması ve kuruma dengesinin bozulması durumlarında kuruma geç olur. Bu, genellikle sentetik esaslı boyalarda rastlanan bir sorundur. Sentetik esaslı boyalar oksidasyon ile kurur. Yapıdaki, solventin (tinerin) buharlaşması için ve yapıya oksijenin girmesi için su bazlı boyalara göre daha uzun bir süreye ihtiyaç vardır. Bu nedenle, mutlaka etiket bilgileri doğrultusunda uygulama yapılmalıdır. Ayrıca sentetik boyalarda inceltici olarak kullanılan sentetik tiner yerine neft, gazyağı, selülozik tiner gibi çözücüler kullanılmamalıdır. Bu tip çözücüler, boyanın bağlayıcı yapısını bozup, geç kuruma probleminin yanı sıra, daha birçok soruna neden olmaktadır. Geç kuruma sorunu yaşanan yüzeyde, tam kurumanın gerçekleşmesini bekleyip, bu sürede oluşan toz ve taneciklerin zımpara yapılarak ortamdan uzaklaştırılması ve üretici firmanın belirttiği koşullar dahilinde tekrar boyanması gereklidir.
26-Metal yüzey boyamalarında nelere dikkat edilmelidir?
Metal yüzeyler, havada bulunan oksijen ile reaksiyona girerek belirli bir süre sonra yükseltgenme-indirgenme reaksiyonu sonucu korozyona uğrar. Paslanma olarak bilinen bu reaksiyon sonucu, boya filmi zamanla parçalanır. Bu nedenden dolayı metal yüzeylere mutlaka oksijen ile teması kesmek amaçlı, korozyonu engelleyen astarın 2 kat uygulanması gerekir. Daha sonra astarlı yüzeye son kat sentetik boya uygulanmalıdır. Galvaniz, alüminyum ve bakır yüzeylerin boyanma işleminde sentetik boyama sistemi kullanılmaz; kullanıldığı takdirde yapışma sorunları ortaya çıkar.
27-Boya seçimi neye göre yapılmalıdır?
Öncelikle boyalar çıplak gözle incelenmelidir. Daha sonra boyanacak yer tespit edilmelidir; iç mekan mı, dış mekan mı ya da ikisi birlikte mi? Boya çeşidini seçmek bir sonraki adımdır. Bundan sonra boyanacak yüzeyin büyük-lüğü ve buna göre alınacak boya miktarı tespit edilmelidir.
28-Boya genelde kaç yıl dayanır?
Kaliteli ve gerekli sayıda kat uygulanan boyalar, gerekli ve uygun yüzey tamiratları yapıldığı, iyi işçilik uygulandığı takdirde genelde 5-6 yıl dayanır.
29-Boya kaç kat uygulanmalıdır?
Bir önceki boyanın rengine ve yüzeyin durumuna bağlı olmakla beraber, genelde 2-3 kat yeterli olmaktadır.
30-Yeni boyanmış bir ev, bir müddet boş tutulmalı mıdır?
Evde bir müddet boya kokusu olacaktır ancak evi boşaltmak gerekmez. Pencere ve kapıların açık tutulması kokunun dağılmasına yardım edecektir. Her halükarda boya kokusu 2-3 günden fazla kalmaz.
31-Boya türlerine göre kuruma zamanları nelerdir?
Kuruma zamanı, uygulanan boya türüne ve uygulanan kat sayısına göre değişir.
32-Yeni boyanmış duvarların temiz kalması nasıl sağlanır?
Zaman zaman duvarların üzerindeki tozlar bir fırça yardımıyla temizlenebilir. Sabunlu bir süngerle üzerindeki lekeler çıkarılabilir. Yalnız temizleme işlemi yapılırken çok fazla sert davranılmamalı ve boyayı zedelememeye dikkat edilmelidir.
33-Boya neden pütürlü ve lekeli görünür?
Pütürlü ve lekeli görüntü, son katın, bir önceki katın pütürlü yüzeyine uygulanmasından, son kattan bir önceki katın yerine tam oturmamış olmasından, astarın iyi kurumamış olmasından, son katın düzgün uygulanmamasından veya gereğinden kalın macun tabakası uygulanmasından oluşabilir.
34-Enamel nedir?
Su ya da yağ bazlı, leke tutmayan ve yıkanabilen, en önemli özelliği düzgün ve sert bir yüzey oluşturmak olan bir son kat uygulama maddesidir. Genelde çok parlak olmasına rağmen isteğe bağlı olarak mat olanları da vardır.
35-Yüzeyde oluşan küf nasıl çıkarılmalıdır?
Yüzeydeki tüm küf, ya hazırlanan bir karışımla (bir birim çamaşır suyu, üç birim su) ya da hazır alınan bir kimyasal maddeyle ovularak çıkarılmalıdır. Daha sonra yüzey bol su ile durulanmalı ve kurumaya bırakılmalıdır. Yüzey kurur kurumaz hemen yeni boya uygulanmalıdır.
36-Doğal kıllı fırça mı sentetik kıllı fırça mı kullanmak daha doğrudur?
Ne tip boya kullandığınızla çok ilgilidir. Yağ bazlı boylarda her iki tip de kullanılabilir. Sadece sentetik kıllı fırçalar lateks veya akrilik boyalarda kullanılmalıdır. (Lateksteki su veya akrilik boya doğal kıllardaki yağı alır ve böylece doğal kılların kullanımı oldukça zorlaşır.)
37-Lateks bir boya, alkid enamel üzerine uygulanabilir mi?
Genellikle lateks boyalar yeterli bir yüzey hazırlama işlemi olmadan; yani zımparalama, temizleme yapılmadan alkid enamel üzerine uygulanamaz.
38-Zemin duvarlarından sızan nemi önleyecek herhangi bir boya var mıdır?
Içinde Portland çimentosu barındıran ürünler su sızdırmazlık aracı olarak duvarlarda kullanılabilir. Ancak çok fazla nem sızıntısı, duvarların dışına buhar önleyici blok oluşturulması gibi farklı önlemler alınmasını gerektirebilir.
39-En iyi dış yüzey boyası nedir: akrilik mi alkid mi?
%100 akrilik son katlar renk kaybını önleme ve esneklik açısından en iyi seçimdir. Ancak kusma yapan ahşap yüzeylerde, akrilik son katı uygulamadan önce yağ bazlı bir ön kat uygulanması çok önemlidir. Kusma yapmayacak yüzeylerde tamamen akrilik boyama sistemleri kullanılabilir.
40-Dış yüzeylerdeki boyalar neden tebeşirlenir?
Bir dereceye kadar tebeşirlenme normal kabul edilebilir. Bazı boya üreticileri bunu, boyanın kendisini temizleme işlemi olarak gördüklerini söylemektedirler. Fakat bunun yanında ince boya tabakasının çok fazla kalkması, çok ağır bir tebeşirlenmeye neden olabilir. Fazla tebeşirlenme, ince boya tabakasının hava şartlarıyla dağılmasından oluşur. Bazı genel tebeşirlenme nedenleri arasında uygun olmayan yüzeye tatbik, gereğinden fazla boya sürmek ya da kalitesiz boya kullanımı sayılabilir. Bütün bunlar kötü hava şartlarıyla birleşince boyanın tebeşirlenmesine neden olur.
41-Serin havalarda boya yapılabilir mi?
Çoğu lateks veya akrilik boyalar, sıcaklık 10 °C’nin altına düştüğü zamanlarda uygulanmamalıdır. Alkid/yağ bazlı boyalar 5 °C’ye kadar olan sıcaklıklarda uygulanabilir.
42-Direkt güneş ışığı altında boya yapmak neden önerilmez?
Boyalar, düzgün bir işleme ve yapışma sağlayabilmek için uygulandıktan sonra bir süre ıslak kalmak zorundadır. Direkt güneş ışığının sıcaklığı, boyanın en dış katmanının daha olgunlaşmasını tamamlamadan kurumasına neden olur. Bu da boya üzerinde baloncuklar oluşmasına neden olur.
43-Dış yüzeylerdeki ahşaplarda oluşan kabarma ve soyulmaların en temel nedeni nedir?
En temel neden nemdir. Ancak kabarma, direkt güneş ışığı altında boya uygulanmasından, yetersiz yüzey hazırlığından veya düşük kalitede boya kullanımından da oluşabilir.
44-Alüminyum ya da vinil yanlıklar boyanabilir mi?
Vinil ya da alüminyum yanlıklar, yüzey temiz ve kuru olduğu sürece, %100 akrilik boyayla astar vurulmadan boyanabilir. Açık havaya maruz kalmış alüminyum akrilik son kat uygulanmadan önce temizlenmeli ve yağ bazlı astarla astarlanmalıdır. Vinil yanlıklar boyanırken seçilen boyanın orijinal renkten daha koyu olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü koyu renkler güneş ışığını emer ve bu da yamulmalara ve burkulmalara neden olabilir.
45-Çit ve güverte gibi ahşap yüzeyler için ne tarz bir kaplama uygundur?
Çoğu güverte, basınçlanmış kerestelerden yapılır. Yatay yüzeylerde, özellikle çok fazla insan üzerinde yürüdüğü için lekelenmeler çok görülür. Ancak dik duran yüzeylerde ya da çitlerde boyama işlemi neredeyse keyfi olur. Boyamaya başlamadan önce ahşabın su emme kapasitesi, üzerine su püskürtülerek kontrol edilmelidir. Eğer su tanecikler halinde yüzeyde kalıyorsa, boya ahşabın içine işleyemeyecektir. Eğer yüzey yeniyse, 30 gün bekleyip aynı işlem tekrarlanmalıdır. Eğer yüzey yeni değilse, iyice temizlenerek boyaya hazır hale getirilebilir.
46-Eski ve üzerinde kurumuş boya olan bir fırça nasıl tekrar kullanılabilir hale getirilir?
Kurumuş lateks boya, fırça ispirto içinde bekletilip temizlenirse çıkarılabilir. Yağ bazlı boya ise fırça bu iş için özel üretilen kimyasallar içinde bekletildikten sonra temizlenebilir.
47-Kullanılacak fırça hangi boyda olmalıdır?
Yüzeyin büyüklüğüne göre karar vermek yerinde olacaktır. Yüzey büyüdükçe kullanılan fırçanın boyu da büyüyecektir. Ancak yine de en önemlisi kullanımı kolay olan fırçanın seçilmesidir.
48-Dekoratif boya uygulamalarında ne tür sünger kullanılmalıdır?
Doğal deniz süngerleri uygulamadan sonra harika bir görüntü bırakır. Ancak yapay süngerler için bu söylenemez.
49-Tahta kaplı yer yüzeylerinin boyanmasında neye dikkat edilmelidir?
Tahtalar sıcaklık farklılıklarından dolayı genişleyip, daralabilir ve bu da boyaya zarar verir. Üstelik yerde olan tahta kaplamalar, üzerinde yoğun bir yürüme trafiği olacağı için, yıpranmaya çok meyillidir. Bu yüzden astarlama ve macunlama evreleri ayrı bir dikkat ve özenle yapılmalıdır.
50-Küften tamamen kurtulmak mümkün müdür?
Hayır. Küf karanlık, nemli ve hava akımının az olduğu her yerde oluşabilir. Boyalar küf oluşumunu engelleyecek şekilde fomüle edilmelerine rağmen yine de bir müddet sonra boyanın üzerinde küf oluşumu gözlenebilir. Temizlemek, yapılabilecek en iyi işlemdir.
51-Yeni boyanmış duvarlarda oluşan leke ve kirler için ne yapılabilir?
Yeni uygulanmış boyayı temizlemek için en az iki hafta (ancak dört hafta çok daha iyi) beklemek gereklidir. Yumuşak bir bez ya da sünger kullanılarak, hazırlanan sabunlu suyla duvarlar silinebilir. Fazla sulu temizleme yapılırsa akan sular duvarda iz bırakabilir. Ayrıca, eğer temizleme suyuna bir kimyasal madde karıştırılmışsa duvarın görünmeyen bir yerinde boyaya zarar verip vermediği kontrol edilmelidir.
52-Boyanmış yüzeylerde meydana gelen ufak bozulmalara nasıl müdahale edilmelidir?
Bu küçük müdahalelerde en iyi sonuç alınmak isteniyorsa, orijinal boya uygulamasındaki yöntemlerin aynısı kullanılmalıdır. Orijinal boyadan kullanmaya çok dikkat edilmelidir. %25-50 inceltilerek çok ince bir kat uygulanmalıdır. Orijinal boyama zamanındaki aynı nem ve sıcaklık değerlerinde uygulama yapmak çok daha yerinde olur.
53-Dış cephe boya uygulamalarında ikinci katın önemi nedir?
Ikinci kat boya, doğal olarak boya tabakasını kalınlaştırır ve bu da boyanın dış etkenlere karşı dayanıklılığını artırır.
54-Boya yapılırken üst üste gelme izleri nasıl engellenir?
Küçük küçük alanlar boyanarak, fırçaya yeni boya alınırken yüzeydeki boyanın kuruması engellenir, bu da iz oluşmasını önler.
55-Fazla boya kullanılarak uygulanan bir kat, iki kattan daha mı iyidir?
Hayır, çünkü boya yüzeye nüfuz edemez ve iyi yapışamaz.
56-Dış cephe boya uygulamalarında en uygun şartlar nelerdir?
Nem oranı %85’in altında, sıcaklık da 10 °C ile 40 °C arasında olmalıdır.
57-Çok sıcak havalarda boya uygulamanın sakıncası nedir?
Boya çok sıcak havalarda yüzeye yapışamadan ve nüfuz edemeden kurur. Bu da boyanın soyulması ve kabarması ile sonuçlanır.
58-Dış cephelerde, mevcut lateks boyanın üzerine alkid boya uygulanması önerilir mi?
Genelde önerilmez. Alkid kat zaman geçtikçe sertleşecek ancak altındaki lateks kat hep esnek kalacak. Ilerleyen zamanlarda lateks boya genişlemelere ve büzülmelere maruz kalacaktır. Bu, alkid tabakanın lateks üzerine yapışmasını önleyecek, böylelikle alkid tabakada soyulma ve çatlamalar oluşacaktır.
59-Yağmur yağdıktan ne kadar sonra boya uygulanabilir?
Aslında bu, boyanacak yüzeyin ne kadar ıslandığıyla ilgili bir durumdur. Böyle bir durumda, taş ya da ahşap bir yüzey çok fazla ıslanabilir. Boya uygulamak için, yağmurdan sonra minimum bir gün beklenilmesi önerilmektedir. Ama en önemli kriter, yüzeyin tamamen kuru olduğundan emin olunmasıdır. Yüzeyde kalacak nem, boyanın absorbe edilmesini önleyerek soyulma problemini doğurur.
60-Akrilik lateks boya suyla inceltilirse ne olur? Bir şekilde boyanın dayanıklılığı azalır mı?
Boya suyla inceltildiği zaman boyanın katı içeriği inceltilmiş olur. Bunun sonucunda boya istenildiği kadar kalın bir film tabakası oluşturamaz. Film tabakasının kalınlığı boyanın dayanıklılığı için çok önemli olduğundan, bu boyalar beklenenden daha kötü bir performans gösterirler. Boya, kapatma özelliğini de yitirebilir.
61-Dış cephelerde hangi renkler daha geç solar?
Ilk olarak, dış cephelerde kullanılan bütün boyalar zaman içinde solma yaparlar. Ancak bu solmanın miktarı renkten renge, boyadan boyaya değişir. Mavi ve yeşil gibi organik renkler, kahverengi ve sarı gibi inorganik renklere nazaran daha çabuk solma eğilimi gösterirler. Bunun yanında, yüksek kalitedeki akrilik lateks boyalar, çözücü bazlı boyalara oranla renklerini daha iyi muhafaza ederler. Bu arada dış cephe ve iç cephe boyalar arasındaki en büyük farklardan birisi, dış cephe boyalarının renklerini daha fazla koruyabiliyor olmasıdır.
62-Galvanizli yüzeylerde en iyi sonucu hangi boya verir?
Galvanizli yüzey altı ay kadar açık havada bırakıldıktan ya da kimyasal maddelerle temizlendikten sonra, iki kat akrilik lateks boya direkt olarak metal yüzeye ya da metal astarının üzerine uygulanabilir. Yukarıdaki işlemler yapılmadan boya uygulamasına geçilirse, yağ ile çinko tepkimeye girerek boyanın soyulmasına neden olur.
63-Alkid ve lateks arasındaki kuruma zamanı farkı nedir?
Lateks boya bir saat içerisinde kurur ve suyla temizlenebilir. Alkid boya bir günde kurur ve çözücülerle temizlenir.
64-Yağ bazlı boyalar zamanla sert ve kırılgan hale geliyorlar. Akrilik lateks boya da aynı şekilde davranır mı?
Hayır. Akrilik lateks boyanın partikülleri birbirlerine yapışarak esnek bir film tabakası oluştururlar. Bu tabaka yüzeyle beraber genişleyebilir ve büzülebilir. Bu da boyaya inanılmaz bir dayanıklılık sağlar. Yağ bazlı boya, ömrü boyunca sabit bir kimyasal reaksiyon sonucunda film tabakasını oluşturur. Bu reaksiyonlar sonucunda boya sert ve kırılgan bir hale gelir. Bu da çatlamalara ve kabuklanmalara neden olur.
65-Yeni boyanmış bir yüzeyde neden çatlamalar oluşur?
Bu çatlamaların en önemli nedeni, gereğinden kalın bir boya tabakası uygulanmasıdır. Yüzeydeki kat daha çabuk kurur ve alt katların kuruması daha uzun zaman alır. Alt katlar kuruyunca büzülür ve bu da üst katta çatlamalara neden olur. Ayrıca boya uygulanan yüzey iyi temizlenmemişse bu da bir neden olabilir.
Genelde geniş yüzeylerde (duvarlarda), rulo ile çalışmak daha hızlı ve kolaydır. Duvarların kesişimlerinde, kapı, pencere vb. ahşapların boyanmasında fırçaya her zaman ihtiyaç vardır. Bir genelleme yapmak gerekirse; su bazlı boyalar için sentetik fırçalar, yağlı boyalar için doğal kıllı fırçalar, pürüzlü ve dekoratif yüzeyler oluşturmak için uzun tüylü rulolar, düz yüzeyler içinse çok kısa tüylü rulolar kullanılabilir.